۱۴۰۰ دی ۱۳, دوشنبه

فرهنگ مفاهیم فلسفی (الف) انقلاب فنی (۶)

 Eis-Ernte: Eine Ausstellung erinnert an die Zeit vor dem Kühlschrank

 

پروفسور دکتر کلاوس دیتر ووستنک

برگردان

شین میم شین

 

۱۴

·    به قول مارکس، «طبیعت ماشین نمی سازد.

·    ماشین ها فراورده صنعت انسانی اند.

·    ماشین ها مواد طبیعی اند که در نتیجه اعمال اراده انسانی بر طبیعت و یا در نتیجه به کار انداختن اراده انسانی در طبیعت به ارگان های انسانی بدل گشته اند.

·    ماشین ها ارگان های مغز انسانی اند که به دست انسان ساخته شده اند.

·    ماشین ها نیروی دانش شیئیت یافته اند»

·    (مارکس، «گروندریسه»، ص ۵۹۴)

 

۱۵

·    استفاده از انقلاب فنی ـ در وهله اول ـ منوط به تحقق اختراع معینی و یا تحصیل معارف علمی نیست، بلکه منوط و وابسته است به امکان استفاده از آنها و ضرورت اقتصادی استفاده از آنها.

 

۱۶

·    و گرنه، ماشین های کار معینی قرن ها قبل از انقلاب صنعتی و تأسیسات فنی تنظیم معینی، سال ها قبل از اوتوماتیزاسیون کنونی وجود داشته اند.

 

·    مراجعه کنید به اوتوماتیزاسیون و یا اوتوماسیون

 

 

۱۷

·    تنها زمانی که حوایج اقتصادی مبرم در روند کار، شیره جان کلیه امکانات توسعه مرحله تکنیک (فن) و نیروی کار پیشین را تا آخرین قطره می مکد و انقلاب فنی به طور اقتصادی (مثلا به دلیل صرفه جوئی در نیروی کار) ضرورت پیدا می کند، آنگاه آن به مثابه یک روند تاریخی پیروز می شود.

 

۱۸

·    بنابرین، انگیزه ها، نیروهای محرکه و فرم های اجتماعی تحقق انقلاب فنی ـ ماهیتا ـ به وسیله مناسبات اقتصادی مشروط می شوند.

 

۱۹

·    تا قرن نوزدهم، استفاده از علم نه نقطه آغاز آگاهانه، بلکه پیامد بیواسطه تولید راسیونالیزه گشته تکنیک نو و تولید انبوه تکنیک نو بوده است.

 

۲۰

·    اینکه با توجه به قانونیت فراگیر انقلابات فنی متوالی در وابستگی شان به یکدیگر، مثلا با توجه به انقلابات فنی یاد شده بتوان انقلاب های بعدی (به انضمام انقلابات فی مابین) را پیش بینی کرد، وابسته است به درک شالوده قانونمند آنها در روند کار ـ به مثابه سیستم فونکسیونی و سیبرنتیکی ـ و قبل از همه وابسته است به توالی منظم و رابطه متقابل فونکسیون های کاری اصلی که به طور عینی تعیین شده اند.

·    فونکسیون های کاری ئی که می توانند موضوع یک انقلاب فنی باشند.

 

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر