۱۳۹۲ اسفند ۱۵, پنجشنبه

پریکاریته

 
راوی

·        پریکاریته به  نوعی از شرایط، روابط و مناسبات کاری با مشخصات زیر اطلاق می شود:
·        کوتاه و متغیر (بلحاظ زمانی و مکانی)  

·        موقتی، مقطعی و محدود  
·        بی ثبات و نامطمئن که در آن نیروی کار فاقد ثبات، اطمینان و تضمین کاری است و یا بطور مقطعی، پریودی، فصلی و یا پروژه ای برای دوره ای معین توسط کارفرما یا سرمایه دار بکار گرفته شده و جذب بازار کار ارزانتر، کم هزینه تر و برده وار برای سرمایه می شود.
·        در این شرایط معمولأ نیروی کار یا (مثل کشورهای عقب افتاده) محروم از استانداردهای رفاهی قانون کار رایج و یا (مثل کشورهای صنعتی پیشرفته و امپریالیستی) برخوردار از سطح نازلتر و پائین تری از استانداردهای رفاهی قانون کار رایج و بورژوائی در هر دوره از چرخه تولید و بازتولید سرمایه داری است:
·        یعنی در محرومیت از مثلا بیمه کار، بیمه بیکاری، بیمه بازنشستگی و بیمه خدمات درمانی و پزشکی و یا حق تعلیم و آموزش و فراگیری و یا حداقل دستمزد برای زیستن و حیات و بقاء و دوام و نگهداری زندگی و امرار معاش و غیره صورت می گیرد.
·        ویژگی مهم و بارز دیگر این روابط و مناسبات کاری عدم کنترل و تابعیت و اطاعت محض و برده وار ذهنی و عینی نیروی کار در بطن کار و در حین کار از شرایط تعیین شده ای است که بستر آن را سیاست سرمایه از قبل فراهم کرده و بسیاری از جزئیات روند آن را هم بنا بر نیازها و ضرورت های هر دوره اش، برنامه ریزی کرده است.
·        درجه این تابعیت و عدم دخالت و کنترل در روند کار خود بیانی، شکلی و یا یکی از شاخص هائی است که نسبت تنگی با گشادی دایره این شرایط بربرمنشانه ی استثمار معروف به «پریکاریته» را بازگو می کند.
·        این ویژگی حتی در مورد بخشی از نیروی کار که ظاهرا دارای مشاغل و کار رسمی و با ثبات است، نیز صدق کرده و عدم اطمینان از تضمین تداوم کار حربه و سلاحی است که سرمایه داری از آن برای سرکوب مقاومت، اتحاد واعتراض کارگران این بخش بخوبی بهره بر می گیرد.
·        البته بلند گوهای سرمایه داری جهانی بخصوص در سه دهه سیادت نئولیبرالیستی و بطور مشخص در دو دهه اخیر تلاش زیادی کرده اند تا این شکل بربرمنشانه کار را در پس الفاظ و واژه ها و مفاهیمی مانند «انعطاف پذیری» و «تحرک مندی» (موبیلیته) و غیره پنهان ساخته و پوششی مقبول بدان دهند.
·        «انعطاف پذیری» نیز خود یکی از صفات این شیوه کاری است که نیروی کار خودبخود باید (بلحاظ زمانی، مکانی و موضوعی) با خود همراه آورد تا از شانسی برای امرار معاش در چنین دایره متغیر و بی ثباتی برخوردار باشد.
·        ولی این هنوز تمامت حقیقت عینی مربوط به این پدیده نیست و نمی توان آن را جایگزین پریکاریته کرد.
پایان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر