۱۳۹۸ شهریور ۱۵, جمعه

دایرة المعارف جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی (۴۵۱)


پروفسور دکتر 
ولفگانگ ایشهورن
اریش هان
مانفرد پوشمن
روبرت شولتس
هورست تاوبرت
و
دهها تن دیگر
(۱۹۶۹)

برگردان
شین میم شین  


متد 
(اسلوب)
ادامه
 
 

۵۶
·    مناسبت (رابطه) تئوری فلسفی، متد دیالک تیکی ـ ماتریالیستی و متدهای خاص برای جامعه شناسی بر طبق مشخصات و خطوط خصلتی (کاراکتریستیکی) خاصش از اهمیت بزرگی برخوردار است.   

۵۷
·    ماتریالیسم تاریخی به مثابه جهان بینی علمی که محتوایش از قرار زیر است، حاوی فونکسیون تئوریکی ـ متدئولوژیکی است:

الف
·    محتوای ماتریالیسم تاریخی را اولا درک ماتریالیستی انسان تشکیل می دهد.

ب
·    محتوای ماتریالیسم تاریخی را ثانیا درک پراتیک انسانی تشکیل می دهد.

پ
·    محتوای ماتریالیسم تاریخی را ثالثا درک توسعه ی جامعه ای (اجتماعی) تشکیل می دهد.

۵۸
·    میان تئوری فلسفی، متد دیالک تیکی ـ ماتریالیستی و متدهای خاص که در جامعه شناسی مورد استفاده قرار می گیرند، پیوند ضرور (جبری، بی چون و چرا) وجود دارد که جامه عمل پوشی آگاهانه اش برای دقتمندی نتایج پژوهش مربوطه و برای قوتمندی احکام صادره در آنها تعیین کننده است.

۵۹
·    رابطه دیالک تیکی متقابل میان تئوری و متد و اهمیت تئوریکی و پراتیکی (نظری و عملی) آندو برای جامعه شناسی در مناسبت (رابطه) تئوری و تجربه (امپیری) نمودار می گردد.

·    مراجعه کنید به تئوری و تجربه

۶۰
·    جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی در مغایرت جدی با جامعه پژوهی بورژوایی، جامعه ـ تئوری مارکسیستی را و متد دیالک تیکی ـ ماتریالیستی و متدهای خاص مربوطه در هر زمینه را به مثابه وحدتی ناگسستنی در نظر می گیرد و به کار می بندد.

۶۱
·    این موضع  مارکسیستی اساسی، آماج اصلی حملات «انتقادی» جامعه شناسان بورژوایی از جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی است.

۶۲

·    نمایندگان پوزیتیویست تندرو و افراطی جامعه ـ پژوهی بورژوایی، جداسازی تند و تیز تئوری از تجربه را اصلیت می بخشند (به درجه اصلی در جامعه ـ پژوهی ارتقا می دهند) و در نتیجه به انکار تأثیر اصولی تئوری بر دستگاه اسلوبی (متدیکی) مبادرت می ورزند.

۶۳
·    این امپیریسم (تجربه گرایی) افراطی البته امروزه  در قاطعیت کلی اش مورد قبول تعدادی از جامعه شناسان بورژوایی قرار نمی گیرد.
·    این جامعه ـ پژوهان بورژوایی یعنی نئوپوزیتیویست ها، اگرچه اهمیت متدئولوژیکی پیش شرط های تئوریکی معینی را به رسمیت می شناسند، اما اینها نیز صحت ماتریالیسم تاریخی را به مثابه تئوری فلسفی، با قاطعیت منکر می شوند:
·    ماتریالیسم تاریخی ئی که به مثابه تئوری فلسفی به انعکاس مطلوب و منطبق قوانین ساختاری و قوانین حرکتی عام جامعه می پردازد و به همین دلیل، تنها تئوری درست از جامعه و پدیده های جامعه ای (اجتماعی) است.
·     ماتریالیسم تاریخی ئی که به مثابه تئوری فلسفی، باید بنیان متدهایی تلقی شود که در جامعه شناسی مورد استفاده قرار می گیرند.

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر