پروفسور دکتر
ولفگانگ ایشهورن
اریش هان
مانفرد پوشمن
روبرت شولتس
هورست تاوبرت
(۱۹۶۹)
برگردان
شین میم شین
سیستم
۳۵
· از خصلت سیستمی جامعه، معیار دقیقی برای تمیز عناصر، مناسبات و زیرسیستم های سیستمخودی و سیستمبیگانه حاصل می آید.
۳۶
· عناصر و روابط سیستم های جامعتی مختلف سوسیالیسم و کاپیتالیسم نمی توانند به دلخواه ترکیب شوند.
۳۷
· عناصر و روابط سیستم های جامعتی مختلف وحدت ارگانیکی با هم دارند و با توجه به عناصر و روابط سیستم جامعتی دیگر دیورژانس (ناهمگرایی) اقتصادی ـ اجتماعی از خود نشان می دهند.
۳۸
· مشروطیت (اشتراط) این خصلت متضاد عناصر و مناسبات سیستم جامعتی سوسیالیسم نسبت به عناصر و مناسبات سیستم جامعتی کاپیتالیسم از این رو ست که با عناصر و مناسبات سیستمبر (حامل سیستم) و سیستمتعیینگر (تعیین کننده سیستم) رابطه ارگانیکی دارند و از آنها استخراج می شوند و به لحاظ اجتماعی ـ اقتصادی در تضاد با عناصر و مناسبات سیستمتعیینگر فرماسیون اقتصادی سرمایه داری قرار دارند.
· مثلا با عوامل زیر:
الف
· با قدرت سیاسی طبقه کارگر که به واسطه حزبش رهبری می شود.
ب
· با مالکیت جامعتی بر وسایل تولید
۳۹
· علمیت تفکر مارکسیستی سیستم، همزمان در برخورد طبقاتی بر کلیه پدیده های اجتماعی است.
۴۰
· به رسمیت شناسی نقش تعیین کننده مناسبات اقتصادی مادی در سیستم جامعتی بدان معنی نیست که تعین مندی (دترمینه بودن) را می توان به معنی تأثیر یکسویه اقتصاد بر مابقی سیستم های ارگانیسم جامعتی فهمید.
۴۱
· فقط تجرید علمی می تواند به عنوان مثال، مناسبات اقتصادی را در فرم «محض» (ناب، بی غل و غش) تشکیل دهد.
۴۲
· این مناسبات اقتصادی اما همانطور که مارکس نشان داده، مناسباتی میان انسان ها، مناسباتی میان گروه های انسانی و میان طبقات اجتماعی هستند.
۴۳
· این مناسبات فقط به برکت کردوکار این شخصیت ها، گروه ها و طبقات واقعیت می یابند (رئالیزه می شوند. از امکان به واقعیت مبدل می شوند.) که ضمنا مناسبات ایده ئولوژیکی (سیاسی، اخلاقی و غیره) به طرز ارگانیکی (عضوی) در کلیت درهم تنیده اند و چیزی خارجی در مقابل مناسبات اقتصادی نیستند.
ادامه دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر