۱۴۰۲ شهریور ۱۴, سه‌شنبه

فرهنگ مفاهیم سیاسی (الف) ایده ئولوژی (۱)

هیئت تحریریه کلکتیو

برگردان 

شین میم شین
 

۱

·    ایده ئولوژی  به سیستم ایده های سیاسی، فلسفی، مذهبی، هنری و غیره جامعتی اطلاق می شود که بنا بر مناسبات مادی جامعه، به ویژه بنا بر مناسبات تولیدی جامعه  مشروط می شود.

·    ایده ئولوژی به تبیین منافع طبقاتی معینی کمر برمی بندد و در راستای نفوذ (تأثیرگذاری) بر تفکر و احساس و عمل انسان ها سمتگیری می کند و در برگیرنده هنجارهای رفتاری، تصورات و ارزیابی های منطبق با آن مناسبات است.

 

۲

·    ایده ئولوژی  حامل خصلت طبقاتی است.

 

۳

·    افکار طبقه حاکمه در هر دوران، افکار حاکم اند.

 

۴

·    یعنی به قول مارکس، «هر طبقه اجتماعی که قدرت مادی حاکم باشد، همزمان قدرت فکری حاکم است.»

 

۵

·    فرم و محتوای ایده ئولوژی هر طبقه اجتماعی، بسته به جایگاه آن طبقه اجتماعی در هر جامعه به لحاظ تاریخی معین، قبل از همه بنا بر مناسبات مالکیت بر وسایل تولید مشروط می شود.

·    آنسان که بالاعم کلیه ایده ئولوژی های ماقبل سوسیالیستی، فقط در محدوده های معینی که با سیاست طبقاتی مطابقت دارند، انعکاس درست مناسبات جامعتی عینی اند و همزمان با عناصر مخدوش سازی، توهم و توجیه سرشته به دفاع از این مناسبات گره خورده اند.  

 

۶

·    مثلا در ایده ئولوژی  بورژوازی آغازین، منافع طبقاتی بورژوایی به مثابه منافع مجموعه جامعه و تحقق آماج های طبقاتی بورژوازی به مثابه تحقق منافع همه اقشار و طبقات اجتماعی تحت ستم و سلطه نمودار می گردد.

 

۷

·    طبقه اجتماعی استثمارگر تازه به قدرت رسیده، هر چه بیشتر به سدی در راه توسعه فراتر جامعه تبدیل می شود،  ایده ئولوژی آن به خدمت دفاع از حاکمیت در حال زوال آن طبقه در می آید.

·    آنسان که به مبارزه بر ضد ایده ئولوژی  طبقات اجتماعی تحت استثمار و ستم می پردازد و مدعی ابدیت مناسبات حاکم و تغییرناپذیری آنها می گردد.

 

ادامه دارد.

 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر