پروفسور دکتر
اریش هان
مانفرد پوشمن
روبرت شولتس
هورست تاوبرت
(۱۹۶۹)
برگردان
شین میم شین
ایستاتیستیک
(علم آمار)
۱
· ایستاتیستیک به گردآوری، نمایش (نمودارسازی) و تجزیه و تحلیل داتاها و امتحان (به محک زدن) فرضیه ها می پردازد.
۲
· هر جامعه شناسی که به پژوهش های امپیریکی (تجربی) می پردازد، برای تجزیه و تحلیل مواد مورد نظر، قاعدتا کم و یا بیش به متدهای ایستاتیستیکی نیاز دارد.
۳
· متدهای ایستاتیستیکی از شمارش ساده داتاها شروع می شوند و به تشکیل مدل های مته متیکی (ریاضی) بغرنج می رسند تا حداکثر اطلاعات از داتاهای گردآوری شده، کسب شود.
۴
· وظیفه ایستاتیستیک در پژوهش سوسیولوژیکی درک کمی پدیده های جامعتی و تجزیه و تحلیل آنها ست تا به کمک تئوری سوسیولوژیکی، به استنتاجات درخور، به ویژه برای پلان بندی روندهای جامعتی و هدایت آنها نایل آید.
۵
· بنا بر نوع کسب مواد و درجه استفاده از متدهای تئوری احتمالات میان دو نوع اصلی ایستاتیستیک تفاوت گذاشته می شود:
الف
ایستاتیستیک توصیفگر
· ایستاتیستیک توصیفگر برای توصیف دقتمند و جمعبندی گرایانه مقدار دقیقا تعریف شده ای از عناصر (مجموعیت بنیادی) مشخصات قابل شمارش و یا قابل اندازه گیری به کمک کتب، ارقام مناسبتی، ارقام در صدی، توزیعات توالی، میانگین ها و میزان های پراکندگی و میزان های قرینه ای اطلاق می شود.
ب
ایستاتیستیک استنتاجی
۱
· ایستاتیستیک استنتاجی گزینش جزئی دقتمند، نقشه ریزی شده (یعنی تصادفی) از مجموعه ای را امکان پذیر می سازد که مجموعه جزئی (پروب های نمونه) در ترکیب و ساختار مدل کوچک گشته ای نمودار می گردد.
۲
· متدهای ایستاتیستیک که عمدتا مبتنی بر پدیده احتمال اند، تحت این شرایط امکان نتیجه گیری هایی از داتاهای پروب های نمونه برای مجموعه را فراهم می آورند.
۳
· دقت (انحراف داتاهای پروب های نمونه از ارزش های کلی) نتایج پروب های نمونه در فرم احکام پیشگویی احتمالات قابل نمایش است.
۴
· به عنوان مثال، تمایز در صد هر مجموعه و در پروب نمونه تهیه شده از آن، با احتمال ۹۵ درصدی بزرگتر از ۲ درصد پیشاپیش اعلام شده نیست.
۵
· به همین دلیل و در پی محدودسازی های عملی با زمان، پول و یا مواد پژوهش سوسیولوژیکی امپیریکی اغلب می تواند به مقدار جزئی ئی (پروب های نمونه ای) از مجموعه مورد نظر بسنده کند.
ادامه دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر