۱۳۹۵ فروردین ۴, چهارشنبه

عید نوروز از دیدی دیگر (3)


تحلیلی از
گاف سنگزاد 

1
در ازمنه قدیم
 بسیاری از خانواده ‌ها فقط سالی یکبار می ‌توانستند پلو بخورند
و آن هم شب نوروز بود.

2
شب نوروز، همه مردم و یا اکثراً پلو یا چلو خورشت می ‌خوردند.

3
از این پلو نوروزی برای فقرا، سلمانی (آرایشگر) و حمامی (مسئول آتش حمام) و برای کدخدای و روحانی (معلم سنتی) محل پیشکش می‌ بردند
 و آنها با حجم زیادی از پلو روبرو بودند
و ناچار بودند آنها را خشک کرده و در آینده استفاده کنند.

4
پهن کردن سفرهٔ نوروزی در ایران آداب و رسوم خاصی دارد
محتویات سفره
 آینه، شمع و آب  
 ماهی و تخم مرغ رنگ ‌شده و غیره

5
در کابل و شهرهای شمالی افغانستان، سفره هفت میوه زیر  متداول است:
  کشمش سبز و سرخ، چارمغز، بادام، پسته، زردآلو و سنجد

6
چیدن سفره‌ای مشابه با استفاده از میوه خشک شده، در بین شیعیان پاکستان هم مرسوم است

7
علاوه بر این، سفره هفت شین در میان زرتشتیان  
  سفره هفت میم در برخی نقاط واقع در استان فارس در ایران متداول است

8
 در جمهوری آذربایجان، عدد هفت اهمیتی ندارد
و بر روی سفره‌ های نوروزی خود، آجیل قرار می ‌دهند

9
غذاهای نوروزی

یکی از متداول ‌ترین غذاهایی که به مناسبت نوروز پخته می ‌شود،
 سمنو  (سمنک، سومنک، سوملک، سمنی، سمنه) است.
 این غذا با استفاده از جوانه گندم تهیه می ‌شود.

10
در برخی از کشورها، پختن این غذا با آیین‌ های خاصی همراه ‌است.
زنان و دختران در مناطق مختلف
ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان  
سمنو را به‌ صورت دسته ‌جمعی و گاه در طول شب می‌ پزند
و هنگام پختن آن، سرودهای مخصوصی می‌ خوانند.

 به عنوان مثال در افغانستان،
در یکی از مشهورترین ترانه‌ ها،
این بیت به تکرار خوانده می ‌شود:

سمنک در جوش
 ما کفچه زنیم
دیگران در خواب
ما دفچه زنیم

11
پختن غذاهای زیر نیز در نوروز مرسوم است:
  سبزی ‌پلو با ماهی در شب عید
  شیرینی ‌هایی مانند نان نخودچی
در افغانستان
سبزی چلو با ماهی،
در تاجیکستان
باج
در ترکمنستان
 نوروزبامه
در قزاقستان
 اویقی آشار
  در بخارا
 انواع سمبوسه

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر