۱۳۹۵ فروردین ۳, سه‌شنبه

عید نوروز از دیدی دیگر (2)


تحلیلی از
گاف سنگزاد 

سفره نوروزی که امروزه در ایران به آن سفره هفت سین هم می‌گویند
حاوی دو نوع مواد هستند.

1
اجناسی که جنبه نمادین و سمبولیک دارد.
 مانند سیر و سکه

2
مواد و اشیایی که جنبه خوراکی و پذیرایی دارند.
مانند انواع آجیل ‌ها و شیرینی ‌های سنتی و یا جدید

3
در بسیاری از نقاط ایران، جمهوری آذربایجان و برخی از نقاط افغانستان،
سفره هفت ‌سین پهن می‌شود.
در این سفره، هفت چیز قرار می ‌گیرد که با حرف س آغاز شده باشد
 مثل سیر، سنجد، سمنو، سیب و...

4
 به هفت ‌سینی که چیده می ‌شود معانی خاصی نسبت داده‌ اند.
مثلاً سیب را نماد زیبایی و تندرستی می دانند.
سنجد را نماد عشق و محبت
و سکه را نماد رزق و روزی  

5
سفره نوروز از ازمنه کهن بوده
 اما به این صورت بوده ‌است که سفره‌ای را پهن می ‌کردند
و در بشقاب های سفالی و یا فلزی، انواع آجیل‌ های خشک ‌شده
 مانند توت خشک، برگه خشک شده زردآلو و هلو و پختیک (پخته شده و خشک شده لبو) و عسل و سرشیر خشک شده، کلوچه، گعگ (کیک) قطاب و نان سرموکی و...
می‌ گذاشتند
 تخم مرغ رنگ ‌شده از اجزای اصلی این سفره ‌ها بود.

6
در این سفره، بعضی چیزها
 مانند تخم مرغ و آیینه
فقط جنبه زیبایی و نمادین داشتند
ولی سایر چیزها برای خوردن و پذیرایی میهمانان بوده اند
و هر زمان که تمام می ‌شدند بلا فاصله صاحبخانه ظروف را
  برای میهمانان جدید پر می‌ کرد.

7
اما اینکه هفت چیز با نام سین باشد، پدیده جدیدی است
 و مستندات تاریخی ندارد.
البته سفره نوروزی همواره حاوی سمبل و نماد ها بوده است
اما به نظر می ‌رسد
گذاشتن هفت جزء آغاز شونده با حرف سین
در سفرهٔ نوروزی
 پدیده‌ ای باشد که
 روایات آن بیشتر از اواخر دوره قاجار رایج شده
و پیشینهٔ تاریخی ندارد
و توسط رسانه‌ ها فراگیر شده ‌است.

8
یکی از ضروریات عید نوروز لباس نو و حمام رفتن بوده است.
مردان و زنان قبل از فرارسیدن نوروز به حمام می ‌رفتند و
شلوغ ‌ترین روزهای گرمابه ‌ها، همان چند روز سال نو بود

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر