۱۳۹۴ آذر ۲۴, سه‌شنبه

روشنگری (27)


پروفسور دکتر وینفرید شرودر
پروفسور دکتر کارل هاینتس بارک
برگردان شین میم شین

2
روشنگری  واپسین اسپانیا

1
·        بنیانگذار و سردمدار بزرگ روشنگری واپسین اسپانیا یوولانوس نام داشت که در سال 1795 به دستور رژیم کتابی تحت عنوان «گزارشی راجع به اصلاحات ارضی» تألیف کرد که حاوی برنامه فلسفه و سیاست روشنگری واپسین اسپانیا بوده است.

2

·        روشنگری واقعی اسپانیا تقریبا با دوره سلطنت کارل سوم (1759 ـ 1788) همزمان بوده است.

3
·        روشنگری اسپانیا در این برهه زمانی بمثابه یک جنبش معنوی راهنما وارد عمل می شود و به تدوین جهانتصویر فلسفی عملگرائی (پراتیک گرائی) مبادرت می ورزد که موجب راهیابی حسگرائی به کلیه عرصه های دانش می شود.

·        مراجعه کنید به پراتیک، حسگرائی (سنسوئالیسم) در تارنمای دایرة المعارف روشنگری

4
·        کتاب چهارجلدی ورنی تحت عنوان «متد اصیل تحصیل» در سال 1760 از زبان پرتقالی به زبان اسپانیائی ترجمه  و منتشر می شود، که حاوی طرح سنسوئالیستی (حسگرائی) بوده است.

5
·        اختلافات و تضادهای جاری در روشنگری اسپانیا (همانطور هم در روشنگری فرانسه) انعکاس اختلافات و تضادهای درونکلیسائی اسپانیا و فرقه های مختلف مذهبی بوده اند.
·        در این مبارزات نیروهای ینزه نیستی بر یزوئیست ها غالب می آیند.

6

دنیس دیدرو (1713 ـ 1784) 
یکی از خلاق ترین اندیشمندان ماتریالیست روشنگری اروپا
 از مؤلفین برجسته دایرة المعارف
از همکاران و دوستان دآلمبر، روسو، کاندیلا

·        با تبعید فرقه یزوئیستی در سال 1767 از سوی وزارتخانه دولتمدار روشنگری گرائی بنام آراندا (1718 ـ 1799) که یکی از دوستان دیدرو بود، حزب طرفدار روشنگری اسپانیا به پیروزی قطعی و تعیین کننده ای نایل می آید.

7
·        در دوره سلطنت کارل سوم تلاش های نسبتا موفقیت آمیزی در راستای بنیانگذاری کلیسای دولتی اسپانیائی صورت می گیرند، دامنه قدرت دستگاه تفتیش عقاید محدود می شود و سرانجام در سال 810 از بین می رود.

8
·        روشنگران اسپانیائی از قبیل آراندا، کامپومنس (1723 ـ 1802)، فلوریدا بلانکا (1728 ـ 1808) و یوولانوس در این دوره پست های کلیدی در وزارتخانه ها را به دست می گیرند و از قلب دانشگاه ها و انستیتوهای روشنگری گرا به تأثیرگذاری خود ادامه می دهند.

9
·        تأسیس «مجامع اقتصادی دوستان کشور» یکی از مهمترین حوادث این دوره بشمار می رود که به سرمشقی از مجمع باسکی (سال بنیانگذاری 1764) در سال های 60 و 70 مثل قارچ از زمین می رویند.

10
·        این مجامع که محل فعالیت محافل روشنگری اسپانیا بوده اند، به مراکز روحیه روشنگری اسپانیا بدل می شوند.

11
·        این مجامع بوده اند که برنامه های اصلاحات اقتصادی و تربیتی را تدوین کرده اند و آماج شان تحقق روشنگری از طریق تربیت و غلبه بر عقب ماندگی ملت اسپانیا بوده است.

12
·        توسعه نیروهای مولده به نفع ملت که بر دوش مجموعه مردم سنگینی می کرد، می بایستی در وهله اول با جلب اقشار غیرمولد اشرافی اسپانیا و توده های عظیم روستاها و همچنین توده های فقیر انجام گیرد.

13
·        روشنگری اسپانیا در این دوره نیز در تئوری سیاسی از ایدئال استبداد روشنگری گرا دست برنمی دارد.

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر