۱۳۹۸ بهمن ۲۵, جمعه

هدفخوانی (مطابقت و مناسبت با هدف) (۱)



پروفسور دکتر گونتر کروبر
برگردان
 شین میم شین

۱
·      هدفخوانی (مطابقت با هدف) به مشخصه چیزها، روندها، سیستم ها و غیره جهت استفاده از آنها بمثابه وسیله تحقق اهداف معینی و یا به مناسبت (مناسب بودن) آنها در این زمینه اطلاق می شود.

۲
·      هرچیزی زمانی هدفخوان نامیده می شود که  با هدفی که برای رسیدن بدان مورد استفاده قرار می گیرد، متناسب باشد.

۳
·      هر عمل وقتی هدفخوان نامیده می شود که با هدفی که برای رسیدن بدان انجام می یابد، متناسب باشد.

۴
·      هدفگزاری (استفاده از چیزی برای رسیدن به هدفی) یکی از فونکسیون های خاص انسانی است.

۵
·      هدفگزاری با شعور انسانی پیوند ناگسستنی دارد و به برکت فونکسیون تله ئونومیکی آن تحقق می یابد.
·      (مراجعه کنید به تله ئونومی).

۶
·      تفاوت انسان با حیوان در این است که او نتایج کردوکار خود را به صورت ایده ای از قبل در هدفگزاری ها و آماج گزاری های خود معین می کند.

۷
·      انسان چیزهای جهان خارج را از این نظر مورد ارزیابی قرار می دهد که آنها تا چه حدی می توانند برای تحقق آماج های او مفید باشند.

۸
·      انسان برای اینکه بتواند آماج های خود را جامه عمل پوشاند، برای اینکه بتواند معلول مورد نظر خویش را به دست آورد، باید وسایلی را به کار اندازد که می توانند علت پیدایش معلول مطلوب او باشند.

۹
·      معلول یاد شده آماج کردوکار او محسوب می شود.

۱۰
·      اما از آنجا که یک معلول معین نمی تواند به وسیله هر علت دلبخواهی ایجاد شود، انسان نباید به هر وسیله دلبخواهی توسل جوید، بلکه باید وسیله مناسب با آماج های خود را انتخاب کند.
·      به عبارت دیگر در کردوکار تولیدی، وسیله ضرور را به وجود آورد که او را برای رسیدن به اهداف خویش کمک می کنند.

۱۱
·      هدفخوانی یک وسیله، ذاتی آن نیست.

۱۲
·      هدفخوانی یک وسیله تنها در صورتی پدید می آید که آن وسیله در کردوکار انسانها (انسان هائی که به پیوندهای  علی وقوف دارند) برای تحقق آماج های معینی به کار گرفته شود.

۱۳
·      هدفخوانی یک عمل و یا شیوه رفتار نیز ذاتی آن نیست، بلکه تنها در صورتی پدید می آید که آن عمل و یا شیوه رفتار برای تحقق هدف معینی به طور موفقیت امیز انجام یابد.

۱۴
·      این حقیقت امر که انسان در انتخاب وسایل متناسب با اهداف خویش نمی تواند بطور دلبخواهی عمل کند، بدان معنی است که «قوانین جهان خارج، قوانین طبیعت، ... مبانی کردوکار هدفخوان انسانی» را تشکیل می دهند.
·      (لنین، «مجموعه آثار»، جلد ۳۸، ص ۱۷۷)  

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر