۱۳۹۹ دی ۲۹, دوشنبه

فرهنگ مفاهیم فلسفی (الف) اخلاق (مورال) (۳)

Woman having a demon and an angel besides her 

پروفسور دکتر گونتر کروبر

برگردان

شین میم شین

 

 

۳۹

·    ستون اصلی جامعه سرمایه داری و اخلاق حاکم عبارت است از استثمار انسان به وسیله انسان که بر مالکیت خصوصی کاپیتالیستی بر وسایل تولید استوار شده است.

 

۴۰

·    براساس اصول اخلاق بورژوائی، انتقال مالکیت خصوصی کاپیتالیستی به دست خلق زحمتکش و از بین بردن استثمار انسان به وسیله انسان غیر اخلاقی است.

 

۴۱

·    از نقطه نظر طبقه کارگر ـ اما برعکس ـ استثمار انسان به وسیله انسان ضد اخلاقی ترین پدیده ممکنه است.

·    زیرا آن انسان زحمتکش را که مولد کلیه نعمات مادی است هتک حرمت می کند، خوار و ذلیل و زمینگیر می سازد.

 

۴۲

·    طبقه کارگر که برای رهائی خود و برای رهائی کلیه زحمتکشان مبارزه می کند، در قبال اخلاق بورژوائی رایج در جامعه سرمایه داری، اخلاق پرولتری خود را به وجود می آورد و پس از پیروزی انقلاب سوسیالیستی آن را شالوده اخلاق سوسیالیستی قرار می دهد.

 

۴۳

·    این امر حاکی از مرحله کیفیتا نوینی در توسعه اخلاق است.

 

۴۴

·    از دیدگاه مارکسیسم ـ لنینیسم سلب مالکیت از زمینداران و سرمایه داران، پایان دادن به استثمار انسان به وسیله انسان عالی ترین نشانه عدالت و والاترین عمل انسانی است که توده های مردم در تمام طول تاریخ جامعه بشری جامه عمل پوشانده اند.

 

۴۵

·    به قول والتر اولبریشت، «کسی که به نحوی از انحا استثمار می کند، کسی که به دفاع از استثمار می پردازد و توجیهش می کند، چه با استدلال روشنفکرانه و چه در فرم های دیگر، هرگز نمی تواند پای بند اصیل اصول اخلاقی باشد و هرگز نمی تواند انسان به معنی حقیقی کلمه باشد.

·    تنها کسی که به پیروزی سوسیالیسم کمک می کند، یعنی در راستای از بین بردن استثمار انسان به وسیله انسان مبارزه می کند، واقعا انسانی و اخلاقی عمل می کند.»

 

۴۶

·    ماهیت کیفیتا نوین اخلاق سوسیالیستی در مقایسه با کلیه فرم های اخلاقی پیشین در این است که آن اصولا بر شالوده های اقتصادی و اجتماعی یکسان برای همه انسان های جامعه سوسیالیستی، بر مناسبات مالکیت و مناسبات تولیدی سوسیالیستی استوار است و در جهت تحقق بخشیدن به آماج مشترک همه انسانها، یعنی سوسیالیسم و کمونیسم عمل می کند.   

 

۴۷

·    اما در جامعه سرمایه داری ـ برعکس جامعه سوسیالیستی ـ که قانون مالکیت خصوصی، رقابت، ارزش اضافی و سودورزی، جنگ همه علیه همه حاکم است و هر کس تنها به فکرخویش است، نه تنها طبقات و اقشار اجتماعی جامعه، بلکه تک تک انسانها به طور خصمانه ای رو در روی هم قرار می گیرند.

 

۴۸

·    تنها در سوسیالیسم بر مبنای مناسبات تولیدی سوسیالیستی است که تضاد آشتی ناپذیر طبقات و انسانها قابل حل است و امکان تشکیل مناسبات همبودی ـ اجتماعی نوینی وجود دارد.

·    مناسباتی که بر اشتراک منافع و آماج های مشترک کلیه انسانهای جامعه سوسیالیستی مبتنی است.

 

۴۹

·    تشکیل و توسعه مناسبات تولیدی سوسیالیستی نه تنها امکان، بلکه ضرورت پیدایش اخلاق سوسیالیستی واحد برای همه اعضای جامعه را به همراه می آورد.

 

۵۰

·    قوانین اساسی اخلاقی که راهنمای انسان جامعه سوسیالیستی اند، که با مراعات آنها سیمای اخلاقی، خصلت و شخصیت اخلاقی انسان سوسیالیستی شکل می گیرد، قوانین اخلاقی ئی که انسانتصویر  سوسیالیستی را تشکیل می دهند، در برنامه احزاب کمونیستی فرمولبندی می شوند.

 

۵۱

·    در برنامه حزب متحد سوسیالیستی آلمان چنین آمده بود:

 

الف

·    تو باید همیشه خادم همبستگی بین المللی طبقه کارگر و همه زحمتکشان و همچنین پیوند گسست ناپذیر کلیه کشورهای سوسیالیستی باشی!

 

ب

·    تو باید وطن خود را دوست بداری و آماده به کاربستن تمام نیرو و توانائی خود جهت دفاع از حاکمیت کارگران و دهقانان باشی!

 

پ

·    تو باید مددکار محو استثمار انسان به وسیله انسان باشی!

 

ت

·    تو باید خدمتگذار سوسیالیسم باشی، چرا که سوسیالیسم ضامن زندگی بهتر برای همه زحمتکشان است!

 

ث

·    تو باید در ساختمان سوسیالیسم با روحیه کمک متقابل و همکاری رفیقانه عمل کنی، به کلکتیو احترام بگذاری و انتقاد آن را به جان بپذیری!

 

ج

·    تو باید از مالکیت خلق حفاظت کنی و به تکثیر آن یاری رسانی!

 

ح

·    تو باید همیشه برای تکمیل کارآئی های خود بکوشی، قانع باشی و در کار سوسیالیستی منضبط باشی!

 

خ

·    تو باید فرزندان خود را در راستای طرفداری از صلح و سوسیالیسم، به انسانی همه جانبه با سواد، با شخصیتی استوار و جسمی مقاوم تربیت کنی!

 

د

·    تو باید پاک و صادق زندگی کنی و به خانواده خود احترام بگذاری!

 

ذ

·    تو باید با مبارزان جنبش های رهائی بخش ملی همبسته باشی!

 

 

۵۲

·    اخلاق سوسیالیستی عبارت است از مجموعه ارزش ها و هنجارهای اخلاقی که ثمره مبارزه رهائی بخش طبقه کارگر، ضرورت ها و نیازمندی های ساختمان سوسیالیسم، به ویژه کار سوسیالیستی و زندگی در همبود سوسیالیستی نوین بوده اند و در خدمت توسعه و تحکیم مداوم جامعه سوسیالیستی، تکمیل و تکامل روابط همبود سوسیالیستی، شخصیت سوسیالیستی و پیروزی صلح جهانی اند.

·    مراجعه کنید به اتیک.

پایان 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر