۱۳۹۲ مرداد ۱۰, پنجشنبه

نئوکانتیانیسم (1)


پروفسور دکتر مانفرد بور
برگردان شین میم شین

·       نئوکانتیانیسم جریان پرنفوذی در فلسفه بورژوائی واپسین آلمان در اواخرقرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی بوده است.

1

·       نئوکانتیانیسم در سال های شصت و هفتاد قرن نوزدهم در رابطه تنگاتنگ با اتحاد بورژوازی بزرگ با ارتجاع فئودالی بر ضد پرولتاریای قدرتمند و رزمجوی آلمانی و بین المللی تشکیل می یابد.

2


·       فلسفه بورژوائی آلمان در این دوره ی تشدید مبارزات طبقاتی (تقریبا درست همزمان با کمون پاریس) دوباره به کانت روی می آورد.

3

·       جریان نئوکانتیانیستی در مدت کوتاهی موقتا به پرنفوذترین جریان فلسفی مبدل می شود.

4

·       نئوکانتیانیسم ـ قبل از همه ـ با تعیین سه وظیفه ایدئولوژیکی زیر برای خود که حل شان به نفع بورژوازی آلمان در آن زمان بوده، به جریان فلسفی حاکم بدل می شود:

الف

·       اولا نئوکانتیانیسم بطور کلی می خواهد که از نفوذ ماتریالیسم فلسفی در علوم مختلف، بویژه در علوم طبیعی آن زمان (که مشاجره بر سر ماتریالیسم شاهد گویای آن است) و از ترویج سریع آن بمثابه جهان بینی و جنبش آموزشی ـ پرورشی ممانعت به عمل آورد، بدون اینکه بر پژوهش های مبتنی بر علوم دقیقه بمثابه شالوده و پیش شرط شکوفائی هر چه بیشتر نیروهای مولده چشم پوشی کند.

ب

·       ثانیا نئوکانتیانیسم در عین حال تلاش دارد که بخاطر حفظ حاکمیت طبقاتی و سرپوش نهادن بر مناسبات مبتنی بر استثمار از پژوهش دقیق درعرصه علوم اجتماعی جلوگیری کند و ترویج مذهب را تسهیل نماید.

ت


·       ثالثا نئوکانتیانیسم وظیفه دارد که از تئوری توسعه که بمثابه تئوری یکسان با سوسیالیسم علمی تلقی می شد، تفسیر اوولوسیونی صرف ارائه دهد و بدین طریق هر نوعی از دیالک تیک مربوط بدان را ارثیه غیرعلمی پوسیده از دوره متروک فلسفه قلمداد کند و بی اعتبار سازد.
·        
·       مراجعه کنید به تئوری توسعه، اوولوسیون در تارنمای دایرة المعارف روشنگری


5

·       اندیشه توسعه در نئوکانتیانیسم بمثابه پیشرفت در چارچوب پدیده ی بلحاظ ساختارو محتوا بی تغییر، مثلا پدیده سرمایه داری تلقی می شود.

6

·       انجام سه وظیفه یاد شده در جریانات نئوکانتیانیستی به انحای مختلف صورت گرفته است، اما وجه مشترک همه آنها به شرح زیر بوده است:

الف
·       وفادار ماندن به روح وظایف تعیین شده

ب

·       انتخاب فلسفه کانت و یا فصولی از آن بمثابه نقطه آغازین کار.

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر