۱۴۰۲ اسفند ۲۰, یکشنبه

فرهنگ مفاهیم فلسفی (ج) جامعه (۵)

 

پروفسور  دکتر ولفگانگ پطر ایشهورن

برگردان

شین میم شین

  

ث

مفهوم بورژوائی واپسین جامعه

 

۱

·    مفهوم بورژوائی جامعه رفته رفته از توجه به فرماسیون های اقتصادی ـ جامعتی مشخص فاصله می گیرد و به مفاهیم غیرتاریخی از جامعه روی می آورد.

 

۲

·    این مفهوم بورژوائی جامعه دیگر از مفاهیم بورژوائی سابق راجع به جامعه که برخورد عملی ـ سیاسی انقلابی و مترقی نسبت به مناسبات اجتماعی را امکان پذیر می ساختند، یعنی از گرایش عام تئوری بورژوائی جامعه در قرن ۱۷ تا دهه اول قرن ۱۸ میلادی حتی نشانی هم ندارد.

 

۳

·    نظریات آن در حوزه مفهوم عام جامعه، خصلتی کنسرواتیو و ارتجاعی کسب کرده است.

 

۴

·    این امر به ویژه در مورد مفهوم وسیعا رایج معروف به «جامعه صنعتی» و همچنین در مورد طرح «جامعه فرم یافته» صادق است.

 

·    مراجعه کنید به جامعه صنعتی، جامعه فرم یافته

 

تئوری موسوم به جامعه صنعتی

 

http://mimhadgarie.blogfa.com/post/3619

 

پایان

 

جامعه فرم یافته

 

http://mimhadgarie.blogfa.com/post/6845

 

پایان

 

۵

·    این امر اما در مورد آن جریانات جامعه شناسی بورژوائی نیز صادق است که از ذلت، فضیلت می سازند و مفهوم همه جانبه جامعه را جزو پیشداوری های متافیزیکی قرن ۱۹ میلادی قلمداد می کنند و آن را معمائی لاینحل می دانند و صرفنظر از حل و فصل تئوریکی آن را توصیه می کنند.

 

۶

·    در این مورد می توان به عنوان مثال به جامعه شناسی به اصطلاح فرمال سیمل و فون ویزه اشاره کرد که جامعه را در «روابط» انتزاعی، غیرتاریخی و فرمال، که در بستر یک واقعیت روانشناسی قرار دارند، تحلیل می برند و یا تئوری هائی که با توسعه جامعه شناسی  امپیریکی (تجربی) در رابطه اند و جامعه را در روابط ارزش جوی میان انسانی، نظام های هنجارمند، در گروه ها و میکروساختارهای اجتماعی که به طور سوبژکتیویستی مورد تفسیر قرار می گیرند، تحلیل می برند.   

 

۷

·    البته باید یاد آور شد که در پشت سر این تصورات نیز مفهوم عام پیش ساخته ای از جامعه قرار دارد.

·    مفهوم ایدئالیستی ئی که «چیزهای اجتماعی» را در امور فکری («نقش»، «موقعیت» و غیره) خلاصه می کند.

 

۸

·    این ارزیابی مبتنی بر مفهوم عام جامعه را می توان در تئوری بورژوائی واپسین جامعه و در مواضع تئوریکی اصلی آن باز یافت. 

 

۹

·    اما با این حال برخی از نمایندگان چنین نظریاتی (اغلب در زمینه وظایف مربوط به مواضع اصلی فلسفی شان) در رابطه با سیستم ها و زیر روند های اجتماعی معینی بررسی هائی انجام داده اند که در چارچوب تئوری مارکسیستی جامعه از اهمیت بسزائی برخوردارند.

 

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر