۱۳۹۸ تیر ۱۸, سه‌شنبه

دایرة المعارف جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی (۴۱۱)

 
پروفسور دکتر 
ولفگانگ ایشهورن
اریش هان
مانفرد پوشمن
روبرت شولتس
هورست تاوبرت
و
دهها تن دیگر
(۱۹۶۹)

برگردان
شین میم شین  
 
فرهنگ 
(کولتور)
ادامه

۱۹
·    به همین دلیل، فرهنگ در جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی نه به مثابه «چیز خلاق در خودی»، نه به مثابه «چیز زاید و به درد نخوری» و نه به مثابه چیزی زیبا، بلکه به مثابه سیستمی از عناصر اصلی تعیین پذیر تلقی می شود:  

الف
·    فرهنگ به مثابه درجه توسعه خلاقیت انسانی  تلقی می شود که به برکت لیاقت های عملی و فکری انسان ها، به برکت رفتار اخلاقی آنها و به برکت بضاعت استه تیکی آنها کسب می شود.

ب
·    فرهنگ به مثابه روند استکمال (کمال بخشی) خود انسان ها از طریق تحول محیط زیست خود، به قصد توسعه هرچه بیشتر طرز زندگی خود تلقی می شود.

پ
·    فرهنگ به مثابه تقبل آگاهانه این رابطه، درک و توضیح جهان بینانه، اتیکی (اخلاقی) و استه تیکی آن و تحت تأثیر آن، فرم بخشی به حیات معنوی (فکری، روحی) گروه های انسانی ـ اجتماعی تلقی می شود که با نوع آموزشی ـ پرورشی منبعث از سیستم کلی جامعه و با انسانتصویر ناشی از جایگاه اعضای زحمتکش این نظام اجتماعی (جامعه ای) در رابطه است.

ت
·    فرهنگ به مثابه مرحله نایله در انطباق عمل انسانی با قوانین واقعیت عینی، تدارک، انتظام و فرم بخشی به عمل انسانی بنا بر تصورات انسانی از معنای زندگی و به ویژه به قصد توسعه حیات انسانی تلقی می شود.

۲۰
·    این پیوند سیستمی ـ دیالک تیکی عینا (به طور عینی) موجود، تشکیل دهنده خودویژگی فرهنگ است.

۲۱
·    دامنه فرهنگ به سادگی با دامنه هستی جامعه ای یکسان نیست.
·    اگرچه فرهنگ، بدون کردوکار انسانی و در ورای جامعه انسانی وجود ندارد.

۲۲
·    تشکیل دهنده فرهنگ هر نظام اجتماعی معین، نه این و یا آن عنصر، بلکه سیستمی از این عناصر است که به طور اجتماعی و جهان بینانه تعین یافته است.

۲۳
·    رفتار گرایشی این سیستم با برآیند فاکتورهای مؤثر بر عناصر و با تأثیر عناصر بر یکدیگر در چارچوب نظام اجتماعی تاریخی ـ مشخص تعیین می شود.

۲۴
·    جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی فرهنگ به بررسی قانونمندی های حرکت این سیستم فرهنگ و به بررسی ساختار درونی و فونکسیون عناصر آن می پردازد.

·    مراجعه کنید به جامعه شناسی فرهنگ

۲۵
·    از پیش بینی پیشرفت فرهنگی واقعا امکان پذیر و از اثرگذاری جامعه ای ضرور بر روندهای فرهنگی در ساختمان نظام اجتماعی سوسیالیستی، اقدامات و متدهای سیاست مارکسیستی ـ لنینیستی فرهنگ تشکیل می یابد.

پایان
ادامه دارد.
 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر