۱۳۹۷ مهر ۲۰, جمعه

دایرة المعارف جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی (۲۹۸)


 پروفسور دکتر
ولفگانگ ایشهورن
اریش هان
مانفرد پوشمن
روبرت شولتس
هورست تاوبرت
و دهها تن دیگر
(۱۹۶۹)

برگردان
شین میم شین
 
ماتریالیسم تاریخی
ادامه

۶۶
·    مسئله قوای محرکه همواره در دیالک تیک تاریخی ـ مشخص سوبژکت ـ اوبژکت نقش بازی می کند.

۶۷
·    یکی از این قوای محرکه، قبل از همه عبارت است از رابطه متقابل نیروهای مولده و مناسبات تولیدی که در برگیرنده رابطه متقابل تولید و حوایج و غیره است.

۶۸
·    مبارزه طبقاتی و انقلاب اجتماعی نیز جزو قوای محرکه اند.

۶۹
·    مبارزه طبقاتی و انقلاب اجتماعی تشکیل دهنده ی قوای محرکه تعیین کننده ی عمل تاریخی انسان ها در جوامع آنتاگونیستی در کل تاریخ بوده اند.

۷۰
·    در سوسیالیسم که جای آنتاگونیسم های (تضادهای آشتی ناپذیر) طبقاتی را وحدت سیاسی ـ اخلاقی خلق رها گشته از استثمار می گیرد، قوه محرکه دیگری مؤثر می افتد:
·    انطباق بنیادی منافع جامعه ای و منافع مادی گروه ها و شخصیت ها بر بنیان اتحاد و بسیج مبتنی بر آگاهی، برنامه ریزی (پلان) و آماجگرایی کلیه نیروهای مولد  خلق زحمتکش توسط طبقه کارگر.

۷۱
·    ضمنا ماتریالیسم تاریخی با کشف نقش تاریخی نیروهای مولده مادی و مناسبات تولیدی و طبقاتی، برای نخستین بار از نقش بزرگ و خلاق توده های خلق در تاریخ پرده برداشت.

۷۲
·    ماتریالیسم تاریخی، نه منکر وجود فردی و مؤثریت فردی انسان ها ست و نه منکر نقش تاریخی شخصیت ها.

۷۳
·    ماتریالیسم تاریخی بر آن است که کلیه مناسبات جامعه ای، کلیه حوادث تاریخی و کلیه تحولات، ناشی از عمل متقابل افراد است.

۷۴
·    ماتریالیسم تاریخی با کشف روند مادی حیات جامعه و قانونمندی ها و قوای محرکه توسعه جامعه نشان می دهد که این امر چگونه صورت می گیرد.

۷۵
·    ماتریالیسم تاریخی از خطوط بزرگ وساطت دیالک تیکی رئال میان عمل فردی از سویی و روند حیاتی تاریخی و جامعه ای فراگیر از سوی دیگر پرده برمی دارد.

۷۶
·    ماتریالیسم تاریخی بدین طریق طرح چارچوب تئوریکی برای هر بررسی سوسیولوژیکی عرضه می دارد که وظیفه بنیادی اش عبارت است از پژوهش جزئیات و فرم های منفرد جامعه از هر نوع.

۷۷
·    تجزیه و تحلیل ماتریالیستی ـ تاریخی نشان می دهد که تنها تحول سوسیالیستی جامعه تحت رهبری طبقه کارگر است که به وحدت زحمتکشان می انجامد.
·    وحدتی که در آن توسعه آزاد هر فرد، شرط لازم برای توسعه همه اعضای جامعه می گردد.
·    انسان تحت شرایط سوسیالیستی است که می تواند به مثابه فردیت واقعی آزاد توسعه یابد که مشخصه اش همه جانبگی استعدادها، حوایج و کردوکارها ست و مبتنی بر از آن خود کردن و کاربست و استفاده ی آگاهانه و برنامه ریزی (پلان بندی) شده  کلکتیو است.

۷۸
·    ماتریالیسم تاریخی علاوه بر این، منکر نقش تاریخی اندیشه ها، انگیزه ها، سازمان های جامعه ای و غیره (به طور عام، فاکتورهای سوبژکتیو) نیست.

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر