۱۴۰۱ آبان ۱۳, جمعه

فرهنگ مفاهیم فلسفی (پ) پراتیک (عمل، تجربه، آزمون، آزمایش، کردوکار، کار) (۶) (بخش آخر)

Ist möglicherweise ein Bild von 2 Personen und Text

پروفسور دکتر دیتر ویتیچ

برگردان

شین میم شین

 

۶۲

·    تاریخ سرشار است از مثال هائی مبنی بر اینکه حتی حوادث منفرد تاریخی که خصلت واقعی نظام جامعتی حاکم را به طرز بارزی برملا می سازند، می توانند باعث اعتلای شعور سیاسی توده ها شوند:

·    مثلا اهمیت یکشنبه خونین سال ۱۹۰۵، در سن پطرزبورگ برای توسعه انقلاب ۱۹۰۵ ـ ۱۹۰۶.

 

۶۳

·    پراتیک هر چه پیشرفته تر باشد، به همان اندازه نیز واقعیت عینی، خود را بیشتر نشان می دهد، به همان اندازه نیز انسان به شناخت عمیقتر و همه جانبه تر واقعیت عینی نایل می آید.

 

۶۴

·    تنها در سطح معینی از توسعه پراتیک بود که انسان قادر به ساختن سفینه های فضائی شد و بدانوسیله نیز دانش بشریت راجع به کاینات به پله جدیدی ارتقا یافت.

 

۶۵

·    پیوند عام و پایان ناپذیر کمی و کیفی چیزها و خواص و روابط واقعی ـ عینی برای شناخت انسانی از این نظر مهم است که با هر رابطه واقعیت عینی که مورد پژوهش قرار می گیرد، انسانها با بیشتر از یک رابطه نا شناخته مواجه می شوند.

 

۶۶

·    از این رو ست که هر سطح تاریخی موجود پراتیک، دسترسی به معارف به مراتب بیشتر از آن را که برای اجرای آن لازم است، ممکن می سازد.

 

۶۷

·    سبقت امروزین علم از پراتیک ـ به طورکلی ـ، توسعه علم به درجه نیروی مولده بیواسطه و کسب اهمیت اجتماعی تعیین کننده نیز به همین دلیل است.

 

۶۸

·    پراتیک، علاوه بر تأثیرگذاری مادی بر واقعیت عینی دارای فونکسیون معرفتی ـ نظری دیگری است و آن عبارت است از معیار شناخت بودن، سنگ محک حقیقت احکام، پیوندهای حکمی و سیستم های حکمی بودن.

 

(ایراد این طرز توضیح حریف این است

که

دیالک تیک پراتیک و تئوری

را

فراموش می کند.

فراموش می کند

که

پراتیک به تنهایی وجود ندارد.

پراتیک

در

دیالک تیک پراتیک و تئوری وجود دارد.

نقش تعیین کننده

در

دیالک تیک پراتیک و تئوری

در تحلیل نهایی

از آن پراتیک است،

بی انکه تئوری هیچ واره باشد.

مترجم)

 

پایان

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر