۱۳۹۹ شهریور ۲۰, پنجشنبه

دایرة المعارف جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی (۷۳۰)

Soziologie - RWTH AACHEN UNIVERSITY Universitätsbibliothek RWTH Aachen -  Deutsch

پروفسور دکتر 
ولفگانگ ایشهورن
اریش هان
مانفرد پوشمن
روبرت شولتس
هورست تاوبرت 
و دهها تن دیگر
(۱۹۶۹)

برگردان
شین میم شین

 

 جامعه شناسی 

(سوسیولوژی)

 ادامه  

 

۱۸

·    زیررشته های فوق الذکر (جامعه شناسی صنعت، کارخانه، کشاورزی، سیاسی و پزشکی) در جامعه سوسیالیستی، هم با تخمین دقیق وضع موجود و هم با معارف مبتنی بر پیش بینی، شرایط علمی لازم را برای تصمیمگیری های مربوط به پلان بندی و رهبری دربخش های مختلف حیات جامعتی فراهم می آورند.

 

۱۹

·    رابعا جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی به پژوهش قانونمندی ها و قوای محرکه شیوه های رفتار طبقات اجتماعی، گروه های بزرگ و کوچک، کلکتیوها و دیگر واحدهای ساختاری حیات جامعتی و ساختار درونی آنها، فونکسیون آنها و جایگاه آنها در روند جامعتی کلی  می پردازد.

 

۲۰

·    عمل جامعتی انسان ها و رفتار آنها در عرصه های  مختلف زندگی، که به واسطه آنها نهایتا قوانین توسعه جامعتی جامه عمل می پوشند، اجزایی محسوب می شوند که در آنها شرایط و عوامل (فاکتورهای) اجتماعی هم همه با هم و هم بر همدیگر مؤثر می افتند.

 

۲۱

·    آن سان که رفتار جامعتی انسان ها در کار به عنوان مثال، هم به واسطه شرایط مشخص اقتصادی، تکنیکی (فنی) و تکنولوژیکی مربوطه و هم به واسطه عوامل ایده ئولوژیکی، اخلاقی، آموزشی ـ پرورشی، فرهنگی و همچنین به واسطه عوامل روانی، فیزیولوژیکی و هم به واسطه عوامل محیط زندگی شخصی، خانوادگی، اقلیمی تعیین می شوند.

 

۲۲

·    در نتیجه، شیوه های رفتاری نمونه وار معینی برای طبقات، اقشار و گروه های مختلف با مشخصات و معاییر و قاعده مندی ها و حتی قوانین عمل و رفتار معین تشکیل می یابند.

 

۲۳

·    ضمنا ساختار این گروه بندی ها و دینامیک (پویایی) آنها نقش بزرگی بازی می کنند.

 

۲۴

·    جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی، سیستم وحدتمند تمایزمند معارف سوسیولوژیکی است که به بازتاب قوانین سیستم کلی جامعه و زیرسیستم های آن و تأثیر متقابل آنها می پردازد.

 

۲۵

·    سیستم مقولتی جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی از این رو، هم مفاهیمی را در بر می گیرد که روندها و ساختارهای کل جامعه را منعکس می کنند و هم آنها را قابل تجزیه و تحلیل می سازد.

 

۲۶

·    مفاهیم زیر از آن جمله اند: 

 

۱

·    فرماسیون اقتصادی جامعه

 

۲

·    مناسبات اجتماعی ـ اقتصادی

 

۳

·    طبقات اجتماعی

۴

·    شعور جامعتی (شعور به اصطلاح اجتماعی)

 

۵

·    زیربنای اقتصادی

 

۶

·    روبنای ایده ئولوژیکی

 

۷

·    منافع و غیره

 

۲۷

·    سیستم مقولتی جامعه شناسی مارکسیستی ـ لنینیستی ضمنا، در برگیرنده مقولاتی است که قاعده مندی ها و قانونمندی های رفتار و عمل و ساختار هر کدام از گروه ها و اقشار جامعه را در عرصه های مختلف حیات جامعتی هم در برمی گیرند و هم قابل تجزیه و تحلیل می سازند.

 

۲۸

·    مقولات زیر از آن جمله اند:

 

۱

·    گروه 

۲

·    کلکتیو

۳

·    سازمان

۴

·    نهاد

۵

·    هنجار و غیره

 

ادامه دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر