https://studyflix.de/ingenieurwissenschaften/schrodinger-gleichung-2457
پروفسور دکتر ولفگانگ سگت
برگردان
شین میم شین
۱
· رابطه نادقیق به رابطه ای اطلاق می شود که توسط هایزنبرگ در سال ۱۹۲۷ در عرصه فیزیک کوانتومی کشف شده است.
۲
· بنا بر این رابطه نادقیق، دقت اندازه گیری برای تعیین همزمان اندازه های اندازه گیری شده (انرژی و زمان و یا تکانه و مسافت) که مضروب شان حاوی بعد فیزیکی اثرگذاری ئی است، با ظریفترسازی (دقیقترسازی) روش اندازه گیری و با حذف محاسبه ای اختلالات ناشی از روند خود روش اندازه گیری نمی تواند به دلخواه ارتقا یابد.
· برای اینکه اصولا حاوی محدودیت (عینی) است.
۳
· دقت بزرگتر یکی از اندازه ها فقط با تقبل عدم دقت اندازه دیگر میسر می شود.
۴
مثال
· اگر بخواهیم محل و مکان الکترونی را حتی الامکان دقیق اندازه بگیریم، این الکترون باید با نور کوتاه موجی (اشعه گامای سخت) تنویر (نورباران) شود.
۵
· اما بدین طریق تکانه الکترون تغییر می یابد.
۶
· اگر، برعکس، الکترون مزبور را با نور به لحاظ انرژی، ضعیفی، یعنی با نور طولانی موجی تنویر کنیم ، در آن صورت، تکانه اندکی تحت تأثیر قرار داده می شود، ولی تعیین محل و مکان الکترون نادقیق تر می گردد.
۷
· از آنجا که پیش شرط لازم برای تعیین واضح و روشن وضع هر ذره به معنای مکانیک کلاسیک، شناخت همزمان محل و مکان و تکانه (شناخت دقیق شرایط آغازین) است، نمایندگان مکتب به اصطلاح کپنهاگن (هایزنبرگ، بور، شرودینگر، جوردان و غیره) از واقعیت امر فوق الذکر، عدم تعین (فقدان دترمینیته) اصولی پدیده ها در عرصه اتمی را نتیجه گرفتند.
۸
· این نتیجه گیری البته مبتنی بر مفهوم دترمینیسم مکانیکی محدودی (هیولای لاپلاس) بوده که به غلط به عنوان معیار دترمینیسم (تعینیت گرایی، تعین مندی گرایی) به طور کلی در نظر گرفته شده است.
۹
· این واقعیت امر در حقیقت نشاندهنده عدم کفایت جهانتصویر مکانیکی و ناکافی بودن مفهوم دترمینیسم محدود آن است که ماتریالیسم دیالک تیکی از خیلی وقت ها قبل مؤکدا خاطرنشان شده است.
ادامه دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر